Entries by

Falënderim publik

Të nderuar miq të Qendrës “Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur”

Qendra Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur ka marrë përsipër botimin e romanit “Eskadronët e Vdekjes”, të autorit Bardhyl Mahmuti. Përveç botimit në shqip, libri do të botohet edhe në gjuhën angleze dhe eventualisht edhe në ndonjë gjuhë tjetër.

Për të mbuluar shpenzimet që kërkon përkthimi dhe botimi i këtij romani, Qendra ka bërë thirrje për mbështetje financiare.

Masakra SERBE mbi fëmijët SHQIPTARË – Gjurmë Shqiptare

Si u masakruan mbi 1380 fëmijë shqiptarë nga serbët? Cili është fati i fëmijëve të zhdukur? Dëshmi tronditëse… Një dokumentar me titra anglisht nga gazetari Marin Mema

Mëse 1380 fëmijë shqiptarë janë vrarë gjatë viteve 1998 – 99 në Kosovë. Një pjesë ende rezultojnë të zhdukur. Madje edhe këto shifra duhen marrë si të përaferta, sepse të dhëna plotësisht të sakta nuk ka.

Faktet janë rrënqethëse, të dhimbshme, dëshmi të një egërsie që nuk mund të jetë njerëzore, por janë të vërteta.

Si u vranë kaq shume fëmijë?

Cili eshte fati i te zhdukurve?

Çfarë fshehin autoritetet serbe?

Ta mbështesim botimin dhe përkthimin e librit më të ri të autorit Bardhyl Mahmuti

Për gjenocidet që janë bërë kundër hebrenjve, armenëve dhe tucëve në Ruanda janë shkruar mijëra romane dhe pjesë teatrale dhe janë bërë qindra filma artistikë. Jo vetëm lexuesve të huaj, por as atyre shqiptarë nuk u kemi ofruar vepra të mjaftueshme që për subjekt trajtimi kanë gjenocidin në Kosovë. Autori Bardhyl Mahmuti, ka botuar librat si “Mashtrimi i madh” dhe “Kurthet terminologjike në funksion të fshehjes së gjenocidit në Kosovë” si dhe ka publikuar shumë shkrime nëpër medie, në të cilat ka në fokus gjenocidin e ushtruar ndaj shqiptarëve në Kosovë. Ai tani ka shkruar edhe një roman, botimin e të cilit ia ka besuar Qendrës “Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur”. Në këtë vepër, autori ka kombinuar romanin historik dhe kronikën si gjini letrare për të shpalosur tragjedinë që ka përjetuar populli shqiptar i Kosovës.

DITA E GJENOCIDIT DO TË PËRKUJTOHET EDHE NË DANIMARKË

Duke u nisur nga fakti se më 16 maj 2019 Kuvendi i Kosovës miratoi rezolutën nëpërmjet së cilës vendosi që 15 janari të jetë DITA E PËRKUJTIMIT TË GJENOCIDIT NDAJ SHQIPTARËVE NË KOSOVË, më 15 janar 2020, Qendra «Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur» do të mbajë një tubim kushtuar viktimave të gjenocidit. Tubimi […]

FALËNDERIM PUBLIK

Të nderuar krijues, poetesha dhe poetë! Ju falënderojmë shumë që i jeni përgjigjur ftesës së Qendrës „Gjenocidi në Kosovë-Plagë e Hapur“ për të dërguar poezitë tuaja, për përmbledhjen poetike me karakter tematik mbi gjenocidin serb në Kosovë! Bazuar në përzgjedhjen e komisionit vlerësues, janë përfshirë në libër të gjitha poezitë që i kanë përmbushur dy […]

Dita e përkujtimit të gjenocidit ndaj shqiptarëve në Kosovë

Duke u nisur nga fakti se më 16 maj 2019 Kuvendi i Kosovës miratoi rezolutën nëpërmjet së cilës vendosi që 15 janari të jetë DITA E PËRKUJTIMIT TË GJENOCIDIT NDAJ SHQIPTARËVE NË KOSOVË, më 15 janar 2020, Qendra «Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur» do të mbajë një tubim kushtuar viktimave të gjenocidit.

Deklaratë

Deklaratë e Qendrës “Gjenocidi në Kosovë – Plagë e hapur” lidhur me përpjekjet e shtetit serb për mohimin e krimit të gjenocidit në Kosovë

Ftesë publike për dërgimin e poezive

QENDRA „GJENOCIDI NË KOSOVË – PLAGË E HAPUR“, në vazhdën e veprimtarisë në funksion të ndriçimit të gjenocidit në Kosovë, fton të gjithë krijuesit, që me poezitë e tyre, me tematikë krimet serbe, të kontribojnë në hartimin e një libri poetik.