Lidhja e Historianëve të Kosovës dega në Deçan kërkon që lulëkuqja me katër petale të bëhet simbol zyrtar i gjenocidit në Kosovë

Në një deklaratë të saj, Lidhja e Historianëve të Kosovës dega në Deçan i ka dhënë mbështetje propozimit të Qendrës “Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur” që lulëkuqja me katër petale të bëhet simbol unik përkujtimor i gjenocidit në Kosovë.

Ja deklarata e plotë:

Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, përkrah pa rezerva iniciativën e Qendrës “Gjenocidi në Kosovës – Plagë e Hapur”, që Lulëkuqja me katër petale dhe pamjeve të njerëzve në te, të zyrtarizohet si simbol i kujtimit të gjenocidit që është kryer në Kosovës.

Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, kërkon nga institucione e Republikës së Kosovës, në këtë rast nga Presidentja e Republikës së Kosovës, Dr.Vjosa Osmani-Sadriu, që me një Dekret presidencial të e zyrtarizojë përdorimin e Lulëkuqes së propozuar nga Qendra “Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur” si simbol i kujtesës për gjenocidin që është kryer në Kosovës nga ana e shteti serb.

Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, kujton së janë edhe shumë shtete të tjera në botë, që kanë simbol të përkujtimit të viktimave të gjenocidit, si ky i propozuar nga Qendra “Gjenocidi në Kosovë – Plagë e Hapur”.

Lidhja e Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan, rithekson së në Kosovës është kryer gjenocidi sistematik nga shteti serb qysh nga viti 1912 e deri në vitin 1999, andaj edhe ne si shtet e shoqëri duhet të kemi simbol të kujtimit të gjitha atyre krimeve gjenocidiale që janë kryer në gjithë territorin e Republikës sonë.

Kryesia e LHK “Ali Hadri” dega në Deçan

Dr.Shkodran Imeraj, kryetar

 

I dërgohet:

  • Institucioneve të Republikës së Kosovës,
  • Opinionit publik,
  • Shtëpive mediale, dhe
  • Arkivit të LHK “Ali Hadri” dega në Deçan.

Share this post