NJË ÇEREK SHEKULLI NGA GJENOCIDI NË PREKAZ

Katër ditë pas krimit të gjenocidit që forcat e armatosura të Serbisë kryen më 28 shkurt dhe 1 mars të vitit 1998 në fshatrat Likoshan dhe Qirez të Komunës së Skenderajt duke vrarë 24 civilë shqiptarë, projekti serb për gjenocidin ndaj shqiptarëve të Kosovës vazhdoi në Prekaz.

Qëllimin gjenocidar të sulmit mbi Prekaz e nxjerr në shesh edhe Ratomir Taniq, përfaqësues i ekipit serb të asaj kohe që zhvillonte negociata me Kosovën. Bëhet fjalë për një politikan serb që deklaron haptas se “kishte qëndrim tejet negativ ndaj shqiptarëve, sepse ata paraqesin problem të caktuar për interesat kombëtare të Serbisë”  dhe për të cilin “UÇK-ja është organizatë terroriste”.

Në intervistën dhënë Radio Evropës së lirë më 7 mars 2001, të titulluar “Po! Ekzistonte plani për spastrimin etnik të Kosovës”, ai thotë:

“Forcat tona të sigurisë nuk bënë aspak luftë kundër terroristëve. Ata luftën e bënë kundër popullatës civile. Kështu filloi konflikti etnik në mars të vitit 1998. Në vend të arrestimit të vëllezërve Jashari dhe të tjerëve, forcat tona sulmuan shtëpitë ku jetonin ata dhe masakruan gratë, fëmijët dhe anëtarët e tjerë të familjes. Në vend që të kufizoheshin aksionet në caqet e caktuara, u sulmuan edhe fqinjët e tyre… Sigurisht që kjo provokoi revoltën e popullit shqiptar, siç do të provokonte revoltën e cilitdo popull në botë.

Sllobodan Millosheviqi e dinte se kjo do të provokonte kryengritjen e popullit shqiptar dhe e bëri vetëm e vetëm që të kishte mundësi të arsyetohej se kishim të bënim me një revoltë! Millosheviqi dhe Shainoviqi  vepronin në atë mënyrë që ‘lufta kundër terrorizmit’ të kthehej në luftë kundër fshatrave dhe civilëve shqiptarë. Dhe kështu të dëboheshin këta njerëz nga Kosova, t’u merreshin dokumentet dhe t’i fshinin nga evidenca. Më vonë, në rast se imponohej t’i kthenim të dëbuarit do të pohonim se janë shqiptarë nga Shqipëria.”

Mirëpo rezistenca e jashtëzakonshme treditore që i bëri FAMILJA JASHARI nga Prekazi i Poshtëm makinerisë luftarake të Serbisë i dha karakter legjendar historisë sonë moderne dhe, në të njëjtën kohë, nxori përpara opinionit publik ndërkombëtar përmasat e planit përbindësh që kishte hartuar shteti serb kundër shqiptarëve të Kosovës. Dhe pikërisht për këtë arsye Përfaqësuesi i Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara për Kosovë, z. Bernard Kushner deklaroi në Odën e Familjes Jashari: Pas asaj që ndodhin në Prekaz bota reagoi dhe nëse do të ekzistonte Çmimi Nobel për liri, ajo do t’i takonte Familjes Jashari!

Sot përkujtojmë me krenari 25 VJETORIN E EPOPESË SË UÇK-SË dhe me dhembje të madhe për të gjithë të rënët në këtë  ÇEREK SHEKULLI NGA GJENOCIDI NË PREKAZ!

 

Lista e të vrarëve në aktin gjenocidar në Prekaz të Poshtëm të Skënderajt më 5 – 7 mars 1998

 

Nr. Emri dhe Mbiemri Datëlinjdja Data e vrasjes
Mosha
1. Blerim Z. Jashari 12.12.1992 05.03.1998 5
2. Blerina H. Jashari 21.11.1991 07.03.1998 6
3. Fatime H. Jashari 27.04.1989 07.03.1998 8
4. Bujar Z. Jashari 10.10.1987 05.03.1998 10
5. Blerim H. Jashari 08.10.1985 07.03.1998 12
6. Kushtrim A. Jashari 26.03.1985 07.03.1998 12
7. Igball R. Jashari 25.02.1985 07.03.1998 13
8. Lirije H. Jashari 13.10.1983 07.03.1998 14
9. Valdete R. Jashari 27.07.1983 07.03.1998 14
10. Avdullah Z. Jashari 27.05.1982 05.03.1998 15
11. Besim H. Jashari 01.12.1981 07.03.1998 16
12. Igballe R. Jashari 02.09.1981 07.03.1998 16
13. Afete H. Jashari 16.08.1980 07.03.1998 17
14. Ajvaz K. Jashari 02.07.1980 05.03.1998 17
15. Fitim A. Jashari 09.05.1980 07.03.1998 17
16. Hanife Z. Jashari 01.01.1981 05.03.1998 17
17. Smajl Xh. Bazaj 30.03.1980 05.03.1998 17
18. Hidajete R. Jashari 16.10.1979 07.03.1998 18
19. Murtez Z. Jashari 05.03.1979 05.03.1998 19
20. Fatime Xh. Bazaj 28.02.1978 06.03.1998 20
21. Selvete H. Jashari 03.04.1977 07.03.1998 20
22. Sabrije Z. Jashari 01.01.1976 05.03.1998 22
23. Ukshin Q. Jashari 19.02.1976 06.03.1998 22
24. Ramiz S. Jashari 13.08.1974 06.03.1998 23
25. Shahin Q. Jashari 19.08.1973 06.03.1998 24
26. Fatime S. Jashari 01.01.1970 06.03.1998 28
27. Hajzer Z. Jashari 15.04.1969 05.03.1998 28
28. Nazmi Z. Jashari 14.11.1967 05.03.1998 30
29. Faik T. Jashari 15.07.1964 07.03.1998 33
30. Elfije S. Jashari 01.01.1963 06.03.1998 35
31. Halil B. Jashari 15.06.1960 05.03.1998 37
32. Hamdi S. Jashari 01.08.1960 06.03.1998 37
33. Adile B. Jashari 10.03.1959 05.03.1998 38
34. Hajrije Z. Jashari 04.04.1957 06.03.1998 40
35. Adem Sh. Jashari 28.11.1955 07.03.1998 42
36. Beqir B. Jashari 30.03.1955 05.03.1998 42
37. Feride R. Jashari 16.03.1954 07.03.1998 43
38. Bahtije M. Jashari 08.10.1953 05.03.1998 44
39. Kajtaz M. Jashari 14.10.1953 05.03.1998 44
40. Sherif B. Jashari 10.11.1951 07.03.1998 46
41. Smajl A. Jashari 29.09.1951 05.03.1998 46
42. Hamëz Sh. Jashari 19.02.1950 07.03.1998 48
43. Qazim O. Jashari 20.04.1948 05.03.1998 49
44. Zarife B. Jashari 07.09.1948 07.03.1998 49
45. Osman Sh. Geci 06.06.1943 07.03.1998 54
46. Salë Sh. Jashari 10.04.1943 05.03.1998 54
47. Mihrije F. Jashari 05.12.1942 05.03.1998 55
48. Qerim H. Jashari 09.10.1942 06.03.1998 55
49. Elheme U. Jashari 18.08.1938 05.03.1998 59
50. Afije A. Jashari 06.10.1937 06.03.1998 60
51. Ali R. Jashari 13.07.1937 07.03.1998 60
52. Halit I. Jashari 15.09.1934 05.03.1998 63
53. Hamit H. Jashari 10.10.1934 06.03.1998 63
54. Isak F. Halili 20.01.1934 07.03.1998 64
55. Sinan R. Jashari 10.12.1933 07.03.1998 64
56. Sadik H. Jashari 10.12.1932 06.03.1998 65
57. Shaban M. Jashari 02.04.1924 07.03.1998 73
58. Zahide Sh. Jashari 25.01.1924 07.03.1998 74
59. Hamide A. Jashari 04.02.1913 05.03.1998 85

 

Share this post